13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

12-15 Μαΐου 2016
Περίπτερα 13 και 15, Helexpo, Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από τις 12 έως τις 15 Μαΐου 2016, στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη (Περίπτερο 13, εκθετήριο 85). Η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου είχε ως θέμα τους "Πρόσφυγες, τότε και σήμερα", ενώ τιμώμενη χώρα ήταν η Ρωσία.

Παράλληλα το Ινστιτούτο διοργάνωσε τρεις εκδηλώσεις:

Την Πέμπτη 12 Μαΐου, στις 18.00-19.00, στην Αίθουσα Ουίλιαμ Σαίξπηρ (Περίπτερο 15), εκδήλωση με τίτλο "Από τις αρχές της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ώς τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό: οι εκδόσεις του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών", στην οποία ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Γ. Κεχαγιόγλου και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Τ. Καπλάνης αναφέρθηκαν στα βιβλία της εκδοτικής σειράς "Παλιότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας" του Ιδρύματος.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου, στις 18.00-19.00, στο Φιλολογικό Καφενείο (Περίπτερο 13), εκδήλωση με τίτλο "Η προϊστορία της ελληνικής γλώσσας και η ινδοευρωπαϊκή γλωσσολογία μέσα από τις εκδόσεις του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών", στην οποία παρουσιάστηκαν: το βιβλίο του R. S. P. Beekes Εισαγωγή στη συγκριτική ινδοευρωπαϊκή γλωσσολογία, το βιβλίο του Γ. Γιαννάκη Οι Ινδοευρωπαίοι: Γλώσσα και πολιτισμός, και το βιβλίο του M. L. West Ινδοευρωπαϊκή ποίηση και μυθολογία. Μίλησαν ο καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Γ. Γιαννάκης, και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και διευθυντής του Ινστιτούτου Γ. Παπαναστασίου.

Τέλος, το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 19.00-20.00, στην Αίθουσα Αριστοτέλης (Περίπτερο 13), παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το βιβλίο Οι μέλισσες και οι λύκοι. Μελέτες ιστορίας του ελληνικού δικαίου, του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ν. Παρασκευόπουλου, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και μέλους του Δ.Σ. του Ινστιτούτου. Για το βιβλίο μίλησαν η Μ. Γιούνη, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., η Δ. Τσούρκα-Παπαστάθη, ιστορικός του Δικαίου, ο Α. Καϊδατζής, επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., και ο συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γιώργος Παπαναστασίου.