Κληροδοσία του Μιχάλη Σετάτου στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

19 Απριλίου 2018

Στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών κληροδοτεί ο κορυφαίος Έλληνας γλωσσολόγος, ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και μέλος, για 44 χρόνια, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, Μιχάλης Σετάτος, που πέθανε στις 3 Ιουλίου 2017, την ακίνητη περιουσία που κατέχει μαζί με την αδελφή του, ορίζοντας να περιέλθει στο Ίδρυμα μετά τον θάνατο της αδελφής του, την οποία μάλιστα προτρέπει να κάνει το ίδιο.

Επίσης, ο Μιχάλης Σετάτος κληροδοτεί στο Ινστιτούτο τη μοναδική σε πλούτο και εύρος βιβλιοθήκη του, αποτελούμενη από χιλιάδες βιβλία: «Από την κινητή περιουσία μου αφήνω τα βιβλία μου στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη, πλην των αγγλικών και γαλλικών κειμένων λογοτεχνίας, όπως και των ελληνικών λογοτεχνικών κειμένων που η αδελφή μου θα θελήσει να κρατήσει όσο ζει. Τα υπόλοιπα, δηλ. γλωσσολογικά, σημειολογικά, πολιτισμικής ανθρωπολογίας, θεωρίας της λογοτεχνίας, φιλοσοφικά, κοινωνιολογικά, ψυχολογικά, επιστημολογίας και θεωρητικά θετικών επιστημών, θρησκειολογικά, ιστορικά και θεωρίας της ιστορίας, περιέρχονται στο Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη, όπως και τα λογοτεχνικά και μη, σε ποικίλες γλώσσες: αρχαία ελληνικά και λατινικά, ινδοευρωπαϊκών γλωσσών παλαιών και νέων, σημιτικών γλωσσών, ουραλοαλταϊκών γλωσσών, κινεζικά, ιαπωνικά κτλ.»

Στο Ινστιτούτο περιέρχεται, επίσης, ύστερα από επιθυμία του, με τη σύμφωνη γνώμη της αδελφής του, το αρχείο του, φυσικό και ηλεκτρονικό, με μια εκατοντάδα αδημοσίευτα άρθρα, τα περισσότερα από αυτά ολοκληρωμένα, η δημοσίευση των οποίων αποτελεί για το Ίδρυμα αυτονόητο αλλά και επιθυμητό καθήκον. Ήδη στον ιστότοπο του Ινστιτούτου (ins.phil.auth.gr) ετοιμάζεται μια ιστοσελίδα που θα φιλοξενήσει όλα τα δημοσιευμένα κείμενά του, με ελεύθερη πρόσβαση στον καθένα, για να γίνουν γνωστά σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.

Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. καθηγητής Περικλής Μήτκας, πληροφορούμενος το γεγονός, αναφέρθηκε στην «αξία και το μεγαλείο του ανδρός και στη σπουδαιότητα του κληροδοτήματος για το ΙΝΣ, τη Φιλοσοφική Σχολή και το Α.Π.Θ.».

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε σχετικά: «Το μέγεθος και η σημασία της συγκινητικής αυτής γενναιοδωρίας, της απλοχεριάς του Μιχάλη Σετάτου και της αδερφής του Ελένης, δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί σήμερα. Η κίνησή τους αυτή δίκαια πρέπει να συγκριθεί με την ανάλογη του ίδιου του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, που με τη διαθήκη του ίδρυσε το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών το 1959. Μόνο με απόλυτο δέος και με τον ύψιστο σεβασμό μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει πράξεις όπως αυτές, που αποκαλύπτουν μια ανιδιοτέλεια συνυφασμένη με μια απλότητα και μια φυσικότητα, οι οποίες μαρτυρούν πολλά για την ποιότητα των ανθρώπων που τις αποφάσισαν. Ένα είναι βέβαιο: το σύνολο αυτής της δωρεάς καθιστά τον Μιχάλη Σετάτο και την Ελένη Σετάτου ευεργέτες του Ινστιτούτου μας, και ταυτόχρονα της Φιλοσοφικής Σχολής και του Πανεπιστημίου μας, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων είναι το Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη.»

Δελτίο Τύπου

Σύντομο βιογραφικό του Μ. Σετάτου

Εργογραφία του Μ. Σετάτου

Ψήφισμα για τον θάνατο του Μ. Σετάτου