Το Συμπόσιον του Πλάτωνα

HUNTER SYMPOSIO

R. Hunter

ISBN 978-960-231-127-1

Έκδοση: 2007

Σελίδες: 160

Τιμή:10,60€9,54€Αγορά

Μια εισαγωγική και ερμηνευτική μελέτη του Συμποσίου του Πλάτωνα για όσους έχουν διαβάσει ή διαβάζουν το έργο, αλλά και μια πρόσκληση σε όσους δεν το γνωρίζουν να έρθουν σε επαφή με ένα από τα γοητευτικότερα κείμενα της ελληνικής γραμματείας. Στο Συμπόσιον η φιλοσοφία παρουσιάζει το γιορτινό της πρόσωπο. Ένας διαφορετικός Σωκράτης, φρεσκολουσμένος και ντυμένος με τα καλά του, διερευνά με άλλους εκλεκτούς καλεσμένους του ποιητή Αγάθωνα το θέμα του έρωτα αλλά και της φιλοσοφικής προσπάθειας για την απόκτηση γνώσης, ενώ ο Αλκιβιάδης μάς παρουσιάζει ένα πορτρέτο του Σωκράτη που θα σφραγίσει για πάντα την εικόνα που έχουμε για τον φιλόσοφο. Ο ευρηματικός μύθος του Αριστοφάνη για τα διπλά ανθρώπινα όντα και την αναζήτηση του άλλου μισού μας, η σταδιακή μεταμόρφωση του εραστή σε φιλόσοφο και η μεθοδική πορεία του προς τη θέαση της Ομορφιάς, ο μύθος της Διοτίμας για τη γέννηση του Έρωτα, η απόπειρα του Αλκιβιάδη να αποπλανήσει τον Σωκράτη είναι λίγα μόνο από τα πολλά στοιχεία του διαλόγου που τον καθιστούν ένα αλησμόνητο κείμενο.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει τη θεματική του αρχαίου συμποσίου, αναλύει μεθοδικά την επιχειρηματολογία των εγκωμίων του έρωτα, σχολιάζει το εκπληκτικό χιούμορ του Πλάτωνα και ερμηνεύει τον αφηγηματικό τρόπο που ο φιλόσοφος επέλεξε για να παρουσιάσει τις απόψεις του. Το Συμπόσιον είναι η αρχή του δρόμου που ακολούθησε η δυτική σκέψη προς την κατανόηση και την ερμηνεία του πολύπλοκου φαινομένου του έρωτα στις ποικίλες μορφές και εκφάνσεις του, και το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου επισκοπεί την επίδραση που άσκησε το έργο από την εποχή του Πλάτωνα μέχρι τις μέρες μας, σε φιλοσοφικές και ιστορικές μελέτες, σε νομικές αναλύσεις, σε αρχαίες μυθιστορίες και σύγχρονα μυθιστορήματα, ακόμη και σε μια ροκ όπερα.

Ο Richard Hunter είναι ο βασιλικός καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, μελέτες για την ελληνική και τη ρωμαϊκή κωμωδία, την ελληνιστική ποίηση, τον κωμικό ποιητή Εύβουλο, τον Απολλώνιο Ρόδιο, τον Καλλίμαχο, τον Ηρώνδα, τον Θεόκριτο και τον Λόγγο.

Πλήρης τίτλος Το Συμπόσιον του Πλάτωνα
Συγγραφέας R. Hunter
Επιμέλεια / Μετάφραση Γ. M. Παράσογλου (επιμ.), Δ. Κουκουζίκα (μτφρ.)
Έκδοση 2007
ISBN 978-960-231-127-1
Σειρά  
Σελίδες 160
Διαστάσεις 15,5x24
Βάρος 0,319
Δέσιμο Μαλακό
Δείγμα