Από τον ύστερο Μεσαίωνα ώς τον 18ο αιώνα. Εισαγωγή στα παλιότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας

KEHAGIOGLOU YSTEROS_MESAIONAS

Γ. Κεχαγιόγλου

ISBN 978-960-231-139-4

Έκδοση: 2012

Σελίδες: 223

Τιμή:19,08€17,17€Αγορά

Μια σύντομη κριτική εξιστόρηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας από τις αρχές της, στον ύστερο Μεσαίωνα, ώς το τρίτο τέταρτο του 18ου αιώνα, δηλαδή ώς πριν την αισθητή εμφάνιση του λεγόμενου Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Η εξιστόρηση αυτή διαφοροποιείται από τις διαθέσιμες Ιστορίες της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, τις οποίες δεν φιλοδοξεί να υποκαταστήσει, καθώς έχει περισσότερο τον χαρακτήρα μιας χρηστικής, συνθετικής και ενημερωμένης, εισαγωγής σε βασικά ζητήματα της παλιότερης νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Για κάθε επιμέρους φάση της μεγάλης αυτής χρονικής περιόδου, εξετάζονται το χωροχρονικό πλαίσιο της λογοτεχνικής δημιουργίας, η γλωσσική της έκφραση, οι σχέσεις της με την προϋπάρχουσα εντόπια γραμματειακή και λογοτεχνική παράδοση αλλά και οι πολιτισμικές ανταλλαγές της με την Ανατολή και τη Δύση, οι κορυφώσεις και οι σταθμοί της εξέλιξής της, η ειδολογική, θεματική και μορφική ποικιλία της, η εικόνα του "πομπού" (συγγραφέα, αντιγραφέα, ή επιμελητή-εκδότη) των έργων, το μέσο εμφάνισης ή διάδοσης του "μηνύματος" (προφορικό, χειρόγραφο ή έντυπο) και το κοινό της εποχής. Ξεχωριστά παρουσιάζονται και σχολιάζονται τα σημερινά εκδοτικά ζητήματα που θέτουν τα έργα των πρώτων φάσεων της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Ο Γ. Κεχαγιόγλου, ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., σχεδίασε το βιβλίο αυτό όχι μόνο για τους σπουδαστές, τους εκπαιδευτικούς και το μορφωμένο ή ειδικό κοινό, αλλά και για κάθε αναγνώστη που θέλει να έχει μια ευσύνοπτη αλλά σφαιρική εικόνα των εξελίξεων στη νεοελληνική λογοτεχνία από τον 12ο αιώνα ώς το 1774.

Πλήρης τίτλος Από τον ύστερο Μεσαίωνα ώς τον 18ο αιώνα. Εισαγωγή στα παλιότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας
Συγγραφέας Γ. Κεχαγιόγλου
Επιμέλεια / Μετάφραση  
Έκδοση 1η έκδ. 2009, 1η ανατ. 2012
ISBN 978-960-231-139-4
Σειρά Παλιότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας
Σελίδες 223
Διαστάσεις 15,5x24
Βάρος 0,438
Δέσιμο Μαλακό
Δείγμα