Ανακάλημα της Κωνσταντινόπολης

KRIARAS ANAKALIMA

Εμμ. Κριαράς (επιμ.)

ISBN 978-960-231-151-6

Έκδοση: 2012

Σελίδες: 152

Τιμή:15,90€14,31€Αγορά

Το Ανακάλημα της Κωνσταντινόπολης είναι ένας από τους ωραιότερους και δημωδέστερους ιστορικούς «θρήνους» για την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Μέσα σε 118 στίχους περιγράφει ρεαλιστικά όχι μόνον τις πολεμικές σκηνές της πολιορκίας αλλά και τα δεινά των υπόδουλων χριστιανών αμέσως μετά την Άλωση, και ανασυνθέτει, με λυρικό και τραγικό τρόπο, την προσωπικότητα του τελευταίου αυτοκράτορα της Ρωμανίας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Πίσω από τον ανώνυμο δημιουργό του βρίσκεται ίσως ένας ποιητής λόγιος, καλά ενημερωμένος ιστορικά, αλλά και γνώστης της λαϊκής ποίησης, αφού διασώζει αρκετές από τις αρετές του δημοτικού τραγουδιού. Με αυτή τη νεότερη, συμπληρωμένη έκδοση, ο καθηγητής Εμμ. Κριαράς επιστρέφει στον οικείο χώρο ενός ποιήματος που για πρώτη φορά βρέθηκε στο επίκεντρο των μελετών του πριν από πέντε δεκαετίες, αυτή τη φορά με αναλυτικότερα στοιχεία για τη γλώσσα και την τοπική του προέλευση.

Στο Επίμετρο ο καθηγητής Γ. Κεχαγιόγλου δίνει επιπλέον πληροφορίες για την πλούσια και πολύμορφη γραμματεία με θέμα την Άλωση, συνοψίζει τις νεότερες φιλολογικές και κριτικές αποτιμήσεις του ποιήματος και συζητά τον ιδεολογικό προσδιορισμό του. Τα Συνοδευτικά έμμετρα κείμενα, στο τέλος του Επιμέτρου, περιλαμβάνουν μια επιλογή από ομόθεμα δημώδη ποιήματα/θρήνους (μέσα 15ου–αρχές 16ου αι.), δημοτικά τραγούδια αλλά και νεότερα ποιήματα.

O συγγραφέας διετέλεσε καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είχε οριστεί από τον ίδιο τον Mανόλη Tριανταφυλλίδη ως ένα από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Iνστιτούτου Nεοελληνικών Σπουδών, και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του από το 1959 ως το 1968, οπότε η χούντα τον απέλυσε από το Πανεπιστήμιο για τα δημοκρατικά του φρονήματα.

Πλήρης τίτλος Ανακάλημα της Κωνσταντινόπολης
Συγγραφέας Εμμ. Κριαράς (επιμ.)
Επιμέλεια / Μετάφραση Επίμετρο: Γ. Κεχαγιόγλου
Έκδοση 2012
ISBN 978-960-231-151-6
Σειρά Παλιότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας
Σελίδες 152
Διαστάσεις 15,5x24
Βάρος 0,305
Δέσιμο Μαλακό
Δείγμα