Εκδηλώσεις & Δραστηριότητες

Εκδήλωση για το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών και την ελληνική γλώσσα

15 Φεβρουαρίου 2013
Κοβεντάρειο, Κοζάνη

Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013, στις 18.30, στην αίθουσα του Κοβεντάρειου. Μίλησαν ο Παναγιώτης Ανδρέου, συνεργάτης του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, με θέμα «Η ελληνική γλώσσα και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών», και ο Γιώργος Παπαναστασίου, διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, με θέμα «Ελληνική γλώσσα και ορθογραφία».

Παρουσίαση της σειράς "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση"

2 Φεβρουαρίου 2013
Συνεδριακός χώρος Αγοράς Αργύρη, Πάτρα

Τα επτά εγχειρίδια της εκδοτικής σειράς Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση παρουσιάστηκαν στον συνεδριακό χώρο της Αγοράς Αργύρη στην Πάτρα, στις 2 Φεβρουαρίου 2013, 11.00-15.00.

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίων 2012

18-19 Δεκεμβρίου 2012
Κτίριο Διοίκησης και Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργάνωσε "Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίων" στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2012, 10.00-15.00, στον χώρο του Κτιρίου Διοίκησης και στο Νέο Κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πρόσφατες και παλαιότερες εκδόσεις προσφέρθηκαν σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε ειδικές τιμές.

Συμμετοχή στην εκδήλωση "Θεσσαλονίκη, η πόλη των μεγάλων δασκάλων"

5 Δεκεμβρίου 2012
Πολιτιστικό Κέντρο, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Θεσσαλονίκη, η πόλη των μεγάλων δασκάλων παρουσιάστηκε η προσφορά του Μανόλη Τριανταφυλλίδη και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών στα εκπαιδευτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης και της χώρας γενικότερα.

Συμμετοχή στο "5ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Διαλέκτων και Γλωσσολογικής Θεωρίας"

20-22 Σεπτεμβρίου 2012
University of Ghent, Γάνδη, Βέλγιο

Στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Νεοελληνικών Διαλέκτων και Γλωσσολογικής Θεωρίας (5th International Conference on Modern Greek Dialects and Linguistic Theory) παρουσιάστηκαν ανακοινώσεις που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Νεοελληνικές διάλεκτοι" του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών.

9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

24-27 Μαΐου 2012
Περίπτερα 13 και 15, Helexpo, Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (24-27 Μαΐου 2012), στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη (περίπτερο 13, εκθετήριο 45).

Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο "Language Resources and Evaluation"

21 Μαΐου 2012
Τοπκαπί, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Η καθηγήτρια κ. Θ.-Σ. Παυλίδου παρουσίασε το corpus προφορικού λόγου του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών στο Διεθνές Συνέδριο "Language Resources and Evaluation" (LREC12), το οποίο διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, από τις 21 ως τις 27 Μαΐου 2012.

Επιμορφωτική Ημερίδα "Η διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας"

19 Μαΐου 2012
Ελληνική Πολιτιστική Στέγη, Στοκχόλμη, Σουηδία

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε σε Επιμορφωτική Ημερίδα για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς της Σουηδίας με θέμα: "Η διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας" που διοργανώσε το Γραφείο Εκπαίδευσης Λονδίνου σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, το Σάββατο 19 Μαΐου 2012, από τις 10.30 έως τις 16.30, στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη, οδός Idungatan 4, στη Στοκχόλμη.

Παρουσίαση του βιβλίου "Η αρχαία ελληνική τέχνη και η ακτινοβολία της"

15 Μαΐου 2012
Τελλόγλειο Ίδρυμα, Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου "Η αρχαία ελληνική τέχνη και η ακτινοβολία της" των καθηγητών του Α.Π.Θ. Μανόλη Βουτυρά και Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά.

Ανοιξιάτικο Παζάρι βιβλίων 2012

9-11 Μαΐου 2012
Περιβάλλων χώρος Κτιρίου Διοίκησης Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Από την Τετάρτη 9 έως την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012, από τις 10.00 ως τις 15.00, στα γρασίδια ανάμεσα στο Κτίριο Διοίκησης και στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. διοργανώθηκε Ανοιξιάτικο Παζάρι βιβλίων.

Εργαστήρι Ανάλυσης Συνομιλίας και διάλεξη του καθηγητή G. Lerner

8 & 11 Μαΐου 2012
Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργάνωσε διάλεξη του καθηγητή Gene Lerner (University of California, Santa Barbara), ενός από τους κορυφαίους εκπροσώπους της Ανάλυσης Συνομιλίας, με τίτλο “When Practice Does Νot Make Perfect: On the Intervention of Entitlement, Obligation and Solidarity in the Selection of Next Speaker”, την Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012, και ώρα 12:00 μ., στο Αμφιθέατρο της Νέας Πτέρυγας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ι΄ Πανελλήνιο Συνέδριο "Η Γλώσσα της Παιδείας και των Μεταρρυθμίσεων"

30 Μαρτίου 2012
Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών παρουσίασε τη σειρά "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση" στο Ι΄ Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο "Η Γλώσσα της Παιδείας και των Μεταρρυθμίσεων".

Υποστήριξη του 1st International Conference of Albanian-Greek Studies

24-25 Μαρτίου 2012
Τίρανα, Αλβανία

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών υποστήριξε το 1st International Conference of Albanian-Greek Studies, με θέμα "Albanian-Greek Linguistic and Cultural Studies: Achievements and Perspectives", που διεξήχθη στα Τίρανα, στις 24 και 25 Μαρτίου 2012. 

Εκδήλωση-συζήτηση του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Δράμας

20 Φεβρουαρίου & 30 Μαρτίου 2012
1ο Λύκειο Δράμας, Δράμα

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Δράμας διοργάνωσε εκδηλώσεις-συζητήσεις με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου και την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012, στη σχολική βιβλιοθήκη του 1ου Λυκείου Δράμας. Στην εκδήλωση οι κκ. Γιώργος Παπαναστασίου και Βάσω Μελικίδου συζήτησαν με μέλη του Συνδέσμου για γλωσσικά και εκπαιδευτικά θέματα και απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις.

21ο Σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Ευρώπης "Ευρώπη: Κοινωνία και Παιδεία"

6 Φεβρουαρίου 2012
Εγκαταστάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στο 21ο Σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Ευρώπης με θέμα: "Ευρώπη: Κοινωνία και Παιδεία", που διοργάνωσε το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βρυξελλών σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012, στις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οδός Van Maerlant 2, στις Βρυξέλλες.