Εκδηλώσεις & Δραστηριότητες

Υποστήριξη της 37ης Συνάντησης Εργασίας του Τομέα Γλωσσολογίας

12-14 Μαΐου 2016
Αμφιθέατρα του ΚΕΔΕΑ, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών υποστήριξε, όπως κάθε χρόνο, την 37η Συνάντηση Εργασίας του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., η οποία διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2016. 

Υποστήριξη του 12ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Σκραμπλ

6-9 Μαΐου 2016
Πολυχώρος Cosmos, Παραλία Κατερίνης

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών υποστήριξε το "12ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκραμπλ", το οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Σκραμπλ στον Πολυχώρο Cosmos, στην Παραλία Κατερίνης από τις 6 έως τις 9 Μαΐου 2016. 

Υποστήριξη του 2ου Διαγωνισμού Γλώσσας LexiGame

21 Aπριλίου 2016
1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών υποστήριξε τον "2ο Διαγωνισμό Γλώσσας LexiGame", ο οποίος διοργανώθηκε την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης "Μ. Ανδρόνικος". Στον διαγωνισμό συμμετείχαν το 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης "Μ. Ανδρόνικος" και το Πειραματικό Γενικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίων 2015

17-18 Δεκεμβρίου 2015
Νέο Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργάνωσε "Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίων" στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2015, 10.00-15.00, στο φουαγέ του Νέου Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πρόσφατες και παλαιότερες εκδόσεις προσφέρθηκαν σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε ειδικές τιμές.

1ο Διεθνές Συνέδριο για την Eτυμολογία της Ελληνικής Γλώσσας

5-6 Νοεμβρίου 2015
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργάνωσε το «1ο Διεθνές Συνέδριο για την Eτυμολογία της Ελληνικής Γλώσσας (Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Νέας)», στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2015 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη).

Στο συνέδριο εξετάστηκαν θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που αναφέρονται στην ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας όλων των περιόδων της και των μορφών της, διαλεκτικών και μη. Επίσης, παρόμοια ζητήματα που αφορούν τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, με έμφαση στην ετυμολογική διερεύνηση των ελληνικών στοιχείων στις άλλες βαλκανικές γλώσσες.

Θεματικές περιοχές του συνεδρίου, μεταξύ άλλων: (α) θεωρητικά ζητήματα για την ετυμολογία της ελληνικής, (β) συγκεκριμένες ετυμολογικές προτάσεις για λέξεις της αρχαίας, μεσαιωνικής και νέας ελληνικής, (γ) ετυμολογία και διαλεκτολογία, (δ) ετυμολογία και γλωσσικές επαφές, (ε) ετυμολογία και φιλολογία (αποκατάσταση κειμένων, προεπιστημονική ετυμολογία), και (στ) ετυμολογία και εκπαίδευση.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ερευνητές παγκοσμίως γνωστοί για την προσφορά τους στον χώρο της ελληνικής ετυμολογίας, όπως
ο ακαδημαϊκός Ch. de Lamberterie (Sorbonne IV, Παρίσι),
ο ακαδημαϊκός M. Sala (Ρουμανική Ακαδημία, Βουκουρέστι),
ο ακαδημαϊκός A. Loma (Σερβική Ακαδημία, Βελιγράδι),
ο καθηγητής M. Meier-Brügger (Freie Universität, Βερολίνο), κ.ά.

12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

7-10 Μαΐου 2015
Περίπτερα 13 και 15, Helexpo, Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που διεξήχθη από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2015, στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη (Περίπτερο 13, εκθετήριο 52). 

Παρουσίαση του βιβλίου "Α. Δελμούζος, Ανάλεκτα"

29 Απριλίου 2015
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) διοργάνωσε, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη), Ημερίδα με θέμα: «Η γλώσσα είναι μόνο μέσον», στην οποία μίλησε ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και μέλος του Δ.Σ. το Ιδρύματος κ. Γιώργος Κεχαγιόγλου, με θέμα «"...Κι όλοι μαζί σκαλί σκαλί ώς την ανέφικτη κορφή...". Από τα οράματα της ανάβασης στο τρέκλισμα της προσγείωσης: Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1959 ώς το 1965».

Ημερίδα "Η εκδοτική των κειμένων της νεοελληνικής γραμματείας"

27 Απριλίου 2015
Αμφιθέατρο Αίθουσας Εκμαγείων, Νέο Κτίριο Φιλοσοφικής, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών οργάνωσε στις 27 Απριλίου 2015 στη Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ., υπόγειο Νέου Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, Αμφιθέατρο Μουσείου Εκμαγείων) Ημερίδα με θέμα «Η εκδοτική των κειμένων της νεοελληνικής γραμματείας».

Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης Παχίνη-Τσαντσάνογλου (1937-1995) και του Γιώργου Π. Σαββίδη (1929-1995), δύο διακεκριμένων επιμελητών/εκδοτών κειμένων της νεοελληνικής γραμματείας, που, αν και έφυγαν πρόωρα από τη ζωή, άφησαν έργο εξαιρετικής ποιότητας και ακτινοβολίας. Οι δύο εκδότες όχι μόνον έδρασαν διδακτικά και ερευνητικά με απόλυτη επιτυχία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. (η πρώτη στα χρόνια 1966-1990, ο δεύτερος στα χρόνια 1967-1983), αλλά και συνδέθηκαν με το Ι.Ν.Σ. και το έργο του: ο Γ. Π. Σαββίδης ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του και η Ε. Τσαντσάνογλου μεταθανάτια, μέσω της ετήσιας υποτροφίας για μεταπτυχιακούς σπουδαστές που χορηγείται εις μνήμην της, σε συνεργασία με τον Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., από το Ι.Ν.Σ., ύστερα από δωρεά του παλιού μέλους του Δ. Σ. του, Κυριάκου Τσαντσάνογλου.

Συμμετοχή στην 36η Συνάντηση Εργασίας του Τομέα Γλωσσολογίας

24-25 Απριλίου 2015
Παλαιό Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών εκπροσωπήθηκε με 8 ανακοινώσεις στην 36η Συνάντηση Εργασίας του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., η οποία είχε ως θέμα την "Ελληνική Διαλεκτολογία" και διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, στις 24 και 25 Απριλίου 2015. 

Υποστήριξη του 2nd International Conference of Albanian-Greek Studies

27-28 Μαρτίου 2015
Τίρανα, Αλβανία

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών υποστήριξε το 2nd International Conference of Albanian-Greek Studies, με θέμα "Diachronic and Synchronic Dimensions of Cultural Interaction between Greeks and Albanians", που διεξήχθη στα Τίρανα, στις 27 και 28 Μαρτίου 2015. 

Υποστήριξη του 1ου Διαγωνισμού Γλώσσας LexiGame

8 Μαρτίου 2015
1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών υποστήριξε τον "1ο Διαγωνισμό Γλώσσας LexiGame", ο οποίος διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015, στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης "Μ. Ανδρόνικος". Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 15 σχολεία από την Κεντρική Μακεδονία, με περίπου 100 μαθητές και μαθήτριες της Α´ και της Β´ Λυκείου. 

Χρυσό Μετάλλιο από την Ακαδημία Αθηνών

19 Δεκεμβρίου 2014
Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με Χρυσό Μετάλλιο, την ύψιστη τιμητική διάκριση που απονέμει το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, για την επί πενήντα πέντε χρόνια προσφορά του στη γλώσσα και την παιδεία του ελληνικού λαού.

Η απονομή έγινε κατά την πανηγυρική συνεδρία της 19ης Δεκεμβρίου 2014 στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας, και το Χρυσό Μετάλλιο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου κ. Γ. Μ. Παράσογλου, Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ.

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίων 2014

16-18 Δεκεμβρίου 2014
Νέο Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργάνωσε "Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίων" στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου 2014, 10.00-15.00, στο φουαγέ του Νέου Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πρόσφατες και παλαιότερες εκδόσεις προσφέρθηκαν σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε ειδικές τιμές.

3ο Bazaar Βιβλίου στη Helexpo

23 Οκτωβρίου - 18 Νοεμβρίου 2014
Είσοδος της Helexpo, Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στο "Bazaar βιβλίου" που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου, στην είσοδο της Helexpo που βρίσκεται απέναντι από τη ΧΑΝΘ.

Διημερίδα "Η ελληνική γλώσσα στην προφορική επικοινωνία"

18-19 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Γλωσσική διεπίδραση και Ανάλυση Συνομιλίας, το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργάνωσε διημερίδα με θέμα "Η ελληνική γλώσσα στην προφορική επικοινωνία" στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2014.

Στη διημερίδα παρουσιάστηκαν 21 ανακοινώσεις, στις οποίες εξετάστηκαν κοινωνιογλωσσολογικές και πραγματολογικές όψεις της ελληνικής γλώσσας, εστιάζοντας στη χρήση της στην επικοινωνία και, πιο συγκεκριμένα, στον φυσικό προφορικό λόγο σε καθημερινές ή και περισσότερο θεσμικές περιστάσεις. Επίσης, διοργανώθηκε στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Corpora Προφορικού Λόγου της Ελληνικής Γλώσσας".