Εκδηλώσεις & Δραστηριότητες

Εκδήλωση-συζήτηση του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Δράμας

20 Φεβρουαρίου & 30 Μαρτίου 2012
1ο Λύκειο Δράμας, Δράμα

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Δράμας διοργάνωσε εκδηλώσεις-συζητήσεις με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου και την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012, στη σχολική βιβλιοθήκη του 1ου Λυκείου Δράμας. Στην εκδήλωση οι κκ. Γιώργος Παπαναστασίου και Βάσω Μελικίδου συζήτησαν με μέλη του Συνδέσμου για γλωσσικά και εκπαιδευτικά θέματα και απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις.

21ο Σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Ευρώπης "Ευρώπη: Κοινωνία και Παιδεία"

6 Φεβρουαρίου 2012
Εγκαταστάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στο 21ο Σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Ευρώπης με θέμα: "Ευρώπη: Κοινωνία και Παιδεία", που διοργάνωσε το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βρυξελλών σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012, στις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οδός Van Maerlant 2, στις Βρυξέλλες.

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίων, Προσφορά Παιδείας και Ανθρωπιάς

14-21 Δεκεμβρίου 2011
Περιβάλλων χώρος Κτιρίου Διοίκησης Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ¨Χριστουγεννιάτικο Παζάρι, Προσφορά Παιδείας και Ανθρωπιάς" από τις 14 έως τις 21 Δεκεμβρίου 2011, 10.00-15.00, στον περιβάλλοντα χώρο του Κτιρίου Διοίκησης του Α.Π.Θ. Πρόσφατες και παλαιότερες εκδόσεις προσφέρθηκαν σε ειδικές τιμές, με σκοπό τμήμα των εσόδων να διατεθεί για την ψηφιοποίηση πανεπιστημιακών εγχειριδίων για φοιτητές του Πανεπιστημίου με προβλήματα όρασης.

8th Conference of the Hellenic Society for Terminology

10-12 Νοεμβρίου 2011
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

Στον Μανόλη Τριανταφυλλίδη ήταν αφιερωμένο το 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ίδρυμα Ευγενίδου) από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου 2011. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2011 ο διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Γ. Παπαναστασίου μίλησε με θέμα "Μ. Τριανταφυλλίδης, Ξενηλασία ή ισοτέλεια: ένας αιώνας μετά".

Έκθεση Αρχειακού Υλικού από το Αρχείο του Μ. Τριανταφυλλίδη και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών

11-27 Νοεμβρίου 2011
Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, η Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας και το Ίδρυμα Ευγενίδου διοργανώσαν Έκθεση Αρχειακού Υλικού από το Αρχείο του Μ. Τριανταφυλλίδη και του Ινστιτούτου, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του 8ου Συνεδρίου της ΕΛΕΤΟ, που ήταν αφιερωμένο στον Μ. Τριανταφυλλίδη.

1976-2011: 35 χρόνια από τη Γλωσσοεκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

4-6 Νοεμβρίου 2011
Δίον Πιερίας

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλώσσας και Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας (Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Διδακτικής της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών) και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, συμμετείχε στη διοργάνωση συνεδρίου με τίτλο: "1976-2011: 35 χρόνια από τη Γλωσσοεκπαιδευτική Μεταρρύθμιση", το οποίο διεξήχθη στο Δίον της Πιερίας από 4 έως 6 Νοεμβρίου 2011.
 

Ελληνική γλώσσα και γλωσσολογία. Παρουσίαση της έρευνας για την ελληνική γλώσσα στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

24 Ιουνίου 2011
Freie Universität, Βερολίνο, Γερμανία

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών παρουσίασε τις ερευνητικές του δραστηριότητες που σχετίζονται με την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσολογία σε ημερίδα με τίτλο "Greek Language and Linguistics. Introducing the linguistic work at the Institute of Modern Greek Studies (M. Triandaphyllidis Foundation)", την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλοσοφικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Freie Universität του Βερολίνου στις 24 Ιουνίου 2011.

30ό Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

3-19 Ιουνίου 2011
Παραλία Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στο 30ό Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Λευκού Πύργου από τις 3 έως τις 19 Ιουνίου 2011. Στο πλαίσιο του "ΚΑ΄ Πνευματικού Μαΐου", διοργάνωσε εκδήλωση με τίτλο "Τεκμήρια από τη ζωή και το έργο του Μανόλη Τριανταφυλλίδη" την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011, στις 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27, 2ος όροφος).
 

Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο από το περιοδικό "Διαβάζω"

17 Μαΐου 2011
Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα

Στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Α.Π.Θ. απονεμήθηκε το Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο του περιοδικού "Διαβάζω" για το έτος 2010. Με τον τρόπο αυτό τιμήθηκε το Ίδρυμα για τη μακρόχρονη συμβολή του στα ελληνικά γράμματα.
 

8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

5-8 Μαΐου 2011
Περίπτερα 13 και 15, Helexpo, Θεσσαονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 2011, στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη.
 

Το βιβλίο αλλιώς...

3 Μαΐου 2011
Πλατεία Ναβαρίνου, Θεσσαλονίκη

Η ομάδα Η Θεσσαλονίκη αλλιώς και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργάνωσαν στις 3 Μαΐου 2011 εκδήλωση για παιδιά με τίτλο "Το βιβλίο αλλιώς", στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, στην Πλατεία Ναβαρίνου, με τρεις δραστηριότητες.
 

Εργαστήρι Ορθογραφίας

1 Φεβρουαρίου 2011
2ο Γυμνάσιο Έδεσσας, Έδεσσα

Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Πέλλας κ. Αντωνία Παπαδάκη και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργάνωσαν «Εργαστήρι Ορθογραφίας» την 1η Φεβρουαρίου 2011, στο 2ο Γυμνάσιο της Έδεσσας.
 

Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

26 Ιανουαρίου 2011
Δημόσια Βιβλιοθήκη Έδεσσας, Έδεσσα

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Έδεσσας και η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Πέλλας κ. Αντωνία Παπαδάκη διοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο «Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών» στις 26 Ιανουαρίου 2011, στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» της Έδεσσας.
 

Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, το Ίδρυμά του και η ορθογραφία μας

27 Νοεμβρίου 2010
Ιεράπετρα Κρήτης

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης «Μαρία Λιουδάκη», ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Λασιθίου και η «Ποιητική Σπείρα» διοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο «Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, το Ίδρυμά του και η ορθογραφία μας» στις 27 Νοεμβρίου 2010, στην Ιεράπετρα της Κρήτης.
 

Επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της Νέας Υόρκης

2 Νοεμβρίου 2010
St Demetrios Highschool, Αστόρια Νέας Υόρκης, Η.Π.Α.

Το Γραφείο Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής διοργάνωσε επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της Νέας Υόρκης στις 2 Νοεμβρίου 2010, στο St Demetrios Highschool στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών.