Εκδηλώσεις & Δραστηριότητες

2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής: ελληνική και βαλκανική ετυμολογία

9-10 Νοεμβρίου 2018
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη] του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, διοργανώνει το «2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής: ελληνική και βαλκανική ετυμολογία» στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να εξετάσει ζητήματα που αναφέρονται στην ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας όλων των περιόδων της και των μορφών της, διαλεκτικών και μη. Επιπλέον, όπως γίνεται φανερό από τον υπότιτλο, το Συνέδριο είναι αφιερωμένο τόσο στην ελληνική όσο και στη βαλκανική ετυμολογία. Στο «1ο Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής Γλώσσας» η βαλκανική ετυμολογία κάλυπτε κυρίως τη βαλκανική διάσταση ελληνικών λέξεων. Στο 2ο Συνέδριο η βαλκανική ετυμολογία αντιπροσωπεύεται ισότιμα με την ελληνική, εξετάζεται ως ξεχωριστή μονάδα και ως αυτοτελές πλαίσιο ετυμολογικής ανάλυσης των λέξεων, και της αφιερώνεται ολόκληρη η δεύτερη μέρα του συνεδρίου. Στις θεματικές περιοχές του συνεδρίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: (α) θεωρητικά ζητήματα για την ετυμολογία της ελληνικής και των άλλων βαλκανικών γλωσσών, (β) ετυμολογικές προτάσεις για συγκεκριμένες λέξεις, (γ) ετυμολογία και διαλεκτολογία, (δ) ετυμολογία και γλωσσικές επαφές, (ε) ετυμολογία και φιλολογία (αποκατάσταση κειμένων, προεπιστημονική ετυμολογία), και (ϛ) ετυμολογία και εκπαίδευση.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ερευνητές με διακεκριμένη προσφορά στον χώρο της ετυμολογίας της ελληνικής και των βαλκανικών γλωσσών. Προσκεκλημένοι ομιλητές: Jasmina Grković-Major (Πανεπιστήμιο του Novi Sad & Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, Σερβία), Thede Kahl (Πανεπιστήμιο της Jena, Γερμανία).

15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

3-6 Μαΐου 2018
Περίπτερα 13, 14 και 15, Helexpo, Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από τις 3 έως τις 6 Μαΐου 2018, στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη (Περίπτερο 13, εκθετήριο 82). Η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου ήταν αφιερωμένη, μεταξύ άλλων, στις χώρες της Γαλλοφωνίας.

39η Ετήσια Συνάντηση του Τομέα Γλωσσολογίας

19-21 Απριλίου 2018
Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής και ΚΕΔΕΑ, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Ινστιτούτο υποστήριξε την 39η Συνάντηση Εργασίας του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., η οποία διοργανώθηκε από τις 19 έως τις 21 Απριλίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του κορυφαίου Έλληνα Γλωσσολόγου Μιχάλη Σετάτου.

1ο Διεθνές Συνέδριο για την Κοινή, τις κοινές και τη διαμόρφωση της κοινής νεοελληνικής

3-4 Νοεμβρίου 2017
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη] του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, διοργάνωσε το «1ο Διεθνές Συνέδριο για την Κοινή, τις κοινές και τη διαμόρφωση της κοινής νεοελληνικής» στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2017, στη Θεσσαλονίκη. Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του κορυφαίου Έλληνα γλωσσολόγου Μιχάλη Σετάτου (1929-2017), που διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου από το 1973 έως το 2017. Στόχος του Συνεδρίου ήταν να εξετάσει τα προβλήματα που συνδέονται με τη διαμόρφωση της κοινής στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες βαλκανικές χώρες, προσφέροντας μια ευκαιρία για επαναπροσέγγιση σχετικών θεωρητικών προβλημάτων και για επανεξέταση όψεων της ελληνιστικής Κοινής.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν ερευνητές με διεθνή αναγνώριση και διακεκριμένη προσφορά στις περιοχές αυτές, όπως οι David Britain (University of Bern, Switzerland), Ranko Bugarski (University of Belgrade, Serbia), Peter Trudgill (University of Fribourg, Switzerland), Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) κ.ά.

Ντοκιμαντέρ για τον Μ. Τριανταφυλλίδη

12 Ιουνίου 2017
"Αυτοί που τόλμησαν: Μ. Τριανταφυλλίδης", Συνδρομητικό κανάλι Cosmote TV

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, στις 10.00 μ.μ., προβλήθηκε από το συνδρομητικό κανάλι Cosmote TV ένα ντοκιμαντέρ για τον Μ. Τριανταφυλλίδη, στη σειρά "Αυτοί που τόλμησαν". Στην εκπομπή μιλούν ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθηγητής Δ. Μαυροσκούφης, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Χρ. Χαραλαμπάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Σ. Μοσχονάς, η κ. Τ. Ευθυμιάτου-Αλισανδράτου, και άνθρωποι του Ινστιτούτου.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος
Έρευνα-Τεκμηρίωση: Νίκος Τιλκερίδης.

Διαφημιστικό...

Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα

28 Μαΐου 2017
Δημαρχείο Σερβίων, Σέρβια

Ο Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων "Τα Κάστρα" διοργάνωσε εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα, στην οποία συμμετείχε το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Η εκδήλωση έγινε στο Δημαρχείο Σερβίων, στις 28 Μαΐου 2017, στις 11.00.
 

Εκατό χρόνια από τη γλωσσοεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1917

12-13 Μαΐου 2017
Αίθουσα Τελετών, Παλαιό Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ.

Η Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Επιστήμες της Αγωγής: Θεωρητικές, Ερευνητικές και Διδακτικές Προσεγγίσεις στην Ιστορία και στην Τοπική Ιστορία», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης (ΕΛ.Ε.Ι.Ε.), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών και το Ίδρυμα Γληνού, διοργάνωσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Εκατό χρόνια από τη γλωσσοεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1917». Οι εργασίες του διεξήχθησαν στις 12 και 13 Μαΐου 2017, στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

11-14 Μαΐου 2017
Περίπτερα 13 και 15, Helexpo, Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών συμμετείχε στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, από τις 11 έως τις 14 Μαΐου 2017, στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη (Περίπτερο 13, εκθετήριο 100). Η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου ήταν αφιερωμένη, μεταξύ άλλων, στον Ευρωπαϊκό Νότο, στον Ν. Καζαντζάκη, και στο Πολιτιστικό έτος Ελλάδας-Κίνας.

Υποστήριξη της 38ης Συνάντησης Εργασίας του Τομέα Γλωσσολογίας

27-28 Απριλίου 2017
Αμφιθέατρα του ΚΕΔΕΑ, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών υποστήριξε, όπως κάθε χρόνο, την 38η Συνάντηση Εργασίας του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., η οποία διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 27 και 28 Απριλίου 2017.  Το θέμα της ήταν "Αρχαία ελληνική, νέα ελληνική και εκπαίδευση".

Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα

3 Απριλίου 2017
Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, Καβάλα

Ο Όμιλος για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας Καβάλας, μαζί με τον Δήμο Καβάλας, διοργάνωσαν εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα, στην οποία συμμετείχε το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Η εκδήλωση έγινε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, στις 3 Απριλίου 2017, στις 18.00.
 

Παρουσίαση του βιβλίου "Ν. Παρασκευόπουλος, Οι μέλισσες και οι λύκοι"

10 Φεβρουαρίου 2017
Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης, Αθήνα

Στις 10 Φεβρουαρίου 2017, στις 7.00 μ.μ., παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ν. Παρασκευόπουλου, "Οι μέλισσες και οι λύκοι: μελέτες ιστορίας του ελληνικού δικαίου" στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, στην Αθήνα.

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίων 2016

15-16 Δεκεμβρίου 2016
Νέο Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών διοργάνωσε "Χριστουγεννιάτικο Παζάρι Βιβλίων" στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2016, 10.00-15.00, στο φουαγέ του Νέου Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πρόσφατες και παλαιότερες εκδόσεις προσφέρθηκαν σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε ειδικές τιμές.

1ο Διεθνές Συνέδριο για τις Γλωσσικές Επαφές στα Βαλκάνια και στη Μ. Ασία

3-5 Νοεμβρίου 2016
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη) του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, διοργάνωσε το «1ο Διεθνές Συνέδριο για τις Γλωσσικές Επαφές στα Βαλκάνια και στη Μικρά Ασία» στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου 2016, στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του Συνεδρίου ήταν να εξετάσει τις γλωσσικές επαφές στα Βαλκάνια και στη Μ. Ασία, με επίκεντρο κυρίως τις σχέσεις της ελληνικής με άλλες γλώσσες στις περιοχές αυτές.

Στο Συνέδριο είχαν προσκληθεί ως κύριοι ομιλητές οι καθηγητές Bernt Brendemoen (Universitetet i Oslo) και Klaus Steinke (Universität Erlangen), κορυφαίοι μελετητές ζητημάτων που σχετίζονται με τις Γλωσσικές Επαφές στις περιοχές που αποτελούν το αντικείμενο του Συνεδρίου. Επίσης, συμμετείχαν ερευνητές με διεθνή αναγνώριση και διακεκριμένη προσφορά στον χώρο αυτό, όπως οι Brian Joseph (Ohio State University, Columbus), Matthias Kappler (Università Ca’Foscari, Venezia), Irena Sawicka (Polska Akademia Nauk, Warszawa), Andrej Sobolev (Universität Marburg) κ.ά.

Διημερίδα "Ερωτήσεις-απαντήσεις στην Προφορική Επικοινωνία"

13-14 Οκτωβρίου 2016
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη] του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για τον προφορικό λόγο και του ερευνητικού προγράμματος Γλωσσική Διεπίδραση και Ανάλυση Συνομιλίας, διοργάνωσε τη δεύτερη διημερίδα για την ελληνική γλώσσα στην προφορική επικοινωνία στις 13-14 Οκτωβρίου 2016, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., στη Θεσσαλονίκη. Αντικείμενο της διημερίδας ήταν οι Ερωτήσεις-απαντήσεις στην Προφορική Επικοινωνία.

Στόχος της διημερίδας ήταν να εξετάσει συστηματικά όψεις της βασικής αλληλουχίας της ερωταπόκρισης σε καθημερινές ή και θεσμικές περιστάσεις επικοινωνίας. Επιπλέον, η διημερίδα φιλοξένησε μια συνεδρία αφιερωμένη στο ζεύγος ερώτηση-απάντηση σε άλλες γλώσσες, ώστε τα ελληνικά δεδομένα να ενταχθούν στη διαγλωσσική συζήτηση των ερωταποκρίσεων από την οπτική της γλωσσικής διεπίδρασης. Στη διημερίδα είχε προσκληθεί και συμμετείχε ως κύρια ομιλήτρια η κ. Marja-Leena Sorjonen, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και Διευθύντρια του Φινλανδικού Κέντρου Αριστείας για τη Διυποκειμενικότητα και τη Διεπίδραση.

Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών

19-29 Σεπτεμβρίου 2016
Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, Lonsdale 168, Μελβούρνη, Αυστραλία

Ο Τομέας Εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας (υπεύθυνος: Μάνος Τζιμπραγός, διευθυντής των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας, μαζί με την κ. Βίκυ Μαρινέλη, ανώτερη λειτουργό στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της πολιτείας της Βικτώριας), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (συμμετείχαν ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Παναγιώτης Ανδρέου και ο διευθυντής Γιώργος Παπαναστασίου), διοργάνωσαν ένα Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών από τις 19 ως τις 29 Σεπτεμβρίου 2016, στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας (Ελληνικό Κέντρο), οδός Lonsdale 168, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.